12 травня 2010
Системи енергозбереження «Славутич» економлять та піклуються про оточуюче середовище

Протягом 2007-2009 рр. на пивоварних заводах «Славутич» були встановлені нові системи енергозбереження. Завдяки новому обладнанню компанії вдалося в цей період знизити загальні викиди СО2 в оточуюче середовище на 8% і при попередніх витратах енергоресурсів зварити на 30% більше пива.

Одним з пріоритетів розвитку «Славутич» є впровадження на заводах компанії технологій, які сприяють зниженню рівня впливу на оточуюче середовище. І оскільки процес пивоваріння є достатньо енергоємним, питання збереження ресурсів стоять перед компанією дуже гостро.

Як відомо, процес кип'ятіння сусла є найбільш енерговитратним у всьому циклі приготування пива. Нагрів сусла до температури кипіння здійснюється за допомогою пари, а в процесі кип'ятіння утворюється вторинна водяна пара, яка зазвичай викидається в атмосферу. При цьому вторинна пара має температуру близько 100ºС і містить багато теплової енергії, яку «Славутич» тепер використовує повторно.

Нове енергозберігаюче обладнання засновано на роботі конденсатора вторинної пари у вигляді теплообмінника, який дозволяє нагріту до температури 100ºС воду направляти в накопичувальну ємність і використовувати в подальшому. При використанні даних систем енергозбереження економія первинної енергії на кип'ятіння сусла складає близько 40%.

Нове обладнання, яке використовується компанією «Славутич», дозволяє знизити споживання енергоресурсів, зокрема природного газу, і як наслідок зменшити загальну емісію СО2 в оточуюче середовище на 8%.

Юрій Бикоріз, перший заступник Генерального директора «Славутич», Carlsberg Group: «Впровадження систем енергозбереження в компанії проходило в декілька етапів. Почалось все в 2007 році в Києві, потім ми встановили системи на підприємствах в Запоріжжі та Львові. Дані системи дозволяють не тільки економити енергію і матеріальні кошти, але й сприяють зниженню негативного впливу виробничих процесів на оточуюче середовище, що для нас дуже важливо, оскільки відповідальне зростання і розвиток бізнесу є основою КСВ політики нашої компанії».