22 квітня 2010
«Славутич», Carlsberg Group реалізує програму по очищенню стічних вод

В рамках програми з соціальної відповідальності компанія «Славутич», Carlsberg Group реалізувала проект по будівництву очищувальних споруд для виробничих стічних вод на київському та запорізькому пивоварних заводах.

Метою даного проекту є зниження негативного впливу виробничих процесів на оточуюче середовище. Сума інвестицій в систему очищувальних споруд становить 100 млн. грн.

Проект було розроблено німецькими компаніями «EnviroChemie» для запорізького заводу та «Cuss Chriwa» для київського. Перша черга очищувальних споруд — механічна, була введена в експлуатацію в 2007 році, а в 2009 році була реалізована друга — біологічна.

Продуктивність даних очищувальних споруд складає 8000 кубічних метрів стоків на добу на запорізькому та 3000 кубічних метрів — на київському заводі «Славутич». Робота споруд повністю автоматизована.

Після двох етапів очищення стічні води розкладаються до найпростіших складових — метану, вуглекислого газу та води. Біогаз, що виникає в результаті роботи очищувальних споруд, який містить до 70% метану, збирається в спеціальних секціях реактору над дзеркалом води, відводиться системою трубопроводів та спалюється в парових котлах, які були модернізовані для роботи з біогазом. Загальна сума модернізації склала 8 млн. грн.

Таке використання біогазу призводить до зниження споживання природного газу і як результат — скороченню емісії СО2 в оточуюче середовище. За попередніми результатами показники використання природного газу компанії знизились на 12-15%.

Впровадження проекту стало черговим етапом реалізації системного підходу «Славутич» до зниження витрат завдяки використанню «зелених» технологій.

Юрій Бикоріз, перший заступник генерального директора «Славутич», Carlsberg Group: «Компанія «Славутич» першою серед українських пивоварів застосувала дану технологію очищення стічних вод, яка дозволяє не тільки відповідально відноситись до оточуючого середовища, але й скоротити споживання природного газу у виробництві. Фактор дбайливого ставлення до природи починає відігравати все більшу роль у розвитку стратегії операційного бізнесу, яка сфокусована на зниженні витратної бази. Тому ми, безумовно, будемо продовжувати впровадження «зелених» технологій на наших заводах».