23 лютого 2010
«Славутич», Carlsberg Group нарощує обсяг використання поворотної пляшки

У 2009 році пивоварна компанія «Славутич», Carlsberg Group повторно використала у виробництві порядка 440 млн. скляних пляшок. Обсягу скла для виготовлення цієї тари цілком достатньо, щоб покрити площу, рівну 80 квадратним кілометрам або 1/10 території Києва.

Використання оборотної пляшки у виробництві пива та безалкогольної продукції — практика компанії «Славутич» протягом багатьох років. Метою даної програми є не тільки оптимізація витрат їз закупівлі нової пляшки, але й турбота про навколишнє середовище.

У минулі два роки з початком активного співробітництва з операторами тарного ринку зі зборів та повернення скляної тари компанії вдалося збільшити частку поворотної пляшки на +10% у порівнянні з показником 2007 року.  За рахунок скорочення більш ніж на 2/3 потреб по закупівлі та поставках нової пляшки, компанія сприяє істотному зниженню рівня емісії СО2 у навколишнє середовище, який, як відомо, виробляється у великих кількостях при виробництві нових пляшок.

Ще одною перевагою даної політики по роботі зі склотарою є  щорічне скорочення на 150 тисяч тонн обсягів утворення твердих побутових відходів (ТБО). Як відомо, для повного розпаду скла у грунті необхідно більше 1 млн. років, а система станцій по сортуванню ТБО та сучасних сміттєпереробних заводів практично відсутня на сьогодні в Україні.

Оборотна тара, що надходить на заводи компанії, обов'язково проходить підготовку та очищення у пляшкомийних машинах, де кожна пляшка піддається термічній і механічній обробці при температурі +85С з використанням лугу, а потім ретельно промивається. У результаті використована на заводах «Славутич», Carlsberg Group оборотна тара за мікробіологічними показниками повністю відповідає параметрам нової пляшки.

Ретельний контроль на всіх етапах роботи з поворотною пляшкою гарантує абсолютну стерильність і чистоту її повторного використання. Так,  тару, що надходить на лінії розливу, сканують електронними інспекторами, які дозволяють зафіксувати та відбракувати забруднену або пляшку, що має будь-які фізичні ушкодження.

Юрій Бикориз, Перший заступник генерального директора «Славутич», Carlsberg Group: «Використання поворотної тари — це свідома позиція нашої компанії. Дана ініціатива дозволяє нам бути не тільки економічно більш ефективними, але й соціально відповідальними. Ми впевнені, що проактивність виробників, а також послідовна політика держави в даному питанні будуть сприяти подальшому зниженню техногенного навантаження на навколишнє середовище».